3.000.000 DINARA ZA PODRŠKU POLJOPRIVREDNICIMA SA TERITORIJE OPŠTINE PRIJEPOLJE

Prijepolje je druga opština u Zlatiborskom okrugu, posle Čajetine, koja osniva fond za podsticaj razvoja poljoprivrede putem korišćenja finansijskih sredstava iz fonda koja obezbeđuju opština Prijepolje i Fondacija Ana i Vlade Divac. Ukupan iznos sredstava na raspolaganju je 3.000.000,00 dinara.

Fondacija Ana i Vlade Divac, opština Prijepolje i Regionalna razvojna agencija Zlatibor potpisali su ugovor o saradnji kojim je zvanično pokrenut „Fond za razvoj poljoprivrede u opštini Prijepolje 2021“. Projekat osnivanja ovog inovativnog fonda podržao je USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu.

 “Ovo je inovatni model koji će omogućiti  da se finansijska sredstava iz Fonda ciklično koriste  za podsticaje poljoprivrednih proizvođača naše opštine. 30% vrednosti podsticajnih sredstava u prvoj godini  trajanja ugovora subvencioniše opština Prijepolje, dok će ostatak sredstava  otplaćivati korisnici bez opterećenja kreditnom kamatom i to 10% vrednosti podsticajnih sredstava u prvoj godini, 30% u drugoj godini i 30% u trećoj godini trajanja Ugovora”, rekao je predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu Aleksandar Pavlović istakao je da je ponuda subvencija i kredita u Srbiji velika, ali da mali, tradicionalni poljoprivrednici i dalje teško dolaze do novca neophodnog za inicijalno investiranje u proširenje i unapređenje proizvodnje. „Ovakvi alternativni, „rivolving“  vidovi podrške od strane opština i drugih partnera upravo rešavaju taj problem –  gde banke nemaju interesa da pružaju usluge, moramo pronalaziti druge načine podrške.  Posebno nas raduje činjenica da raste broj opština zainteresovanih za ovaj model“, rekao je gospodin Pavlović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Prvi korak

Na pravom ste mestu da napravite prvi korak. Pošaljite nam svoje podatke i javit ćemo se u kratkom vremenu da vidimo kako da Vam pomognemo.